Overgangsalderen – Hvad med sex, erotik og kærligheden

  • Overgangsalderen – Hvad med sex, erotik og kærligheden

Næsten alle kvinder kommer på et tidspunkt i overgangsalderen og det er for nogle en kort periode uden problemer og for andre er det noget der medfører store livsændringer på mange områder. Nogle mister en del af sexlysten og andre oplever hedeture eller smerter ved sex.

Det er næsten alt sammen grundet manglende oplysning og information om mulighederne for enten at lindre eller helt behandle denne periode.

Vi kommer i denne artikel ind på hvordan det særligt kan ramme jer, som par og særligt dig som kvinde, når overgangsalderen ankommer.

Vi vil forsøge at beskrive symptomer, hvad er det egentlig og hvorfor du får det og ikke mindst hvordan du og I takler det i jeres parforhold. Langt de fleste ved at sex og erotik er noget af det der holder forholdet kørende. Der er utallige undersøgelser, der viser at det er så vigtigt at bevare. Desværre er det ikke altid helt let, hvis man oplever smerter eller svigtende lyst.

Det er her vi kommer ind og kan hjælpe. Ikke med den endegyldige løsning for alle, men med gode råd og vejledninger, som I kan bruge til at bevarer erotikken og kærligheden, samt forsat at opleve dejlig sex.

Hvad er overgangsalderen?

Overgangsalderen er der hvor du får din sidste menstruation, også kaldet menopausen. I Danmark er det mest normalt at det sker mellem 45 og 55 år og gennemsnittet er 51 år.

Hvis du i den alder begynder at føle dig anderledes eller din krop opfører sig uregelmæssigt, så er det sikkert det og en læge vil sjældent tage blodprøver for det. Du kan dog få målt dit FSH hormon tal (Follikel Stimulerende Hormon), som er det der produceres i en lille bønneformet kirtel i hjernen der hedder hypofysen. Det er denne kirtel der styrer alle andre kirtler og producerer de overordnede hormoner som en kvindekrop har brug for. FSH påvirker æggestokkene, så de producerer æg, og her bliver østrogenet lavet.

Der er mange historier om hvordan det føles og masser af læsning med kedelige studier om følgesygdomme. Det er dog meget få der oplever det og derfor bør det ikke være det du tænker på.

At få livet og kærligheden til at hænge sammen i disse år kan være en større udfordring og du kan med meget simple midler og råd, komme igennem uden at det får stor indflydelse på dig, jer og jeres sexliv.

Ligesom mænd kan have problemer med at præsterer eller holde længe, findes der altså mange muligheder for jer. Dem kan du læse meget mere om i artiklen her.

Symptomer i overgangsalderen

Herunder kan du læse om nogle af de symptomer du kan forvente at have. Listen er ikke udtømmende og det er slet ikke sikkert du er blandt de procenter, der oplever problemerne forklaret herunder.

Blødningsforstyrrelser – Udeblivelse af menstruation (75%)

En af de absolut mest kendte bivirkninger ved overgangsalderen er nok også den langt de fleste kvinder ikke kommer til at savne, og det er den månedlige menstruation. I starten kan blødningerne blive sporadiske og komme med længere tid i mellem. Nogle oplever de kommer hyppigere. Efterhånden stopper blødningerne helt og det giver jo visse fordele.

Fordelene er åbenlyse for de fleste. Du skal ikke længere tænke på din påklædning, eller om du kan hoppe i poolen når du bestiller din ferie. Der er ikke længere mulighed for at blive gravid, så alt i alt ser langt de fleste kvinder positivt på dette.

Samtidig er du eller I ikke forhindret i at dyrke sex når det passer jer og er du blandt de rigtig heldige oplever du kun dette.

Du skal dog være opmærksom på at selvom du ikke oplever andre problemer, så er kroppens naturlige produktion af glidemiddel ofte nedsat. Du og I, som par vil derfor gavne meget af at bruge en ordentlig glidecreme. Husk at bruge vandbaseret for ikke at stresse slimhinderne yderligere.

Natlige eller daglige svedeture (75%)

Hedeture både om dagen og natten er også en af de ting der rammer langt de fleste. Nogle får ganske enkelt hævet kropstemperaturen så meget at sveden render af dem og det er ikke altid det lige passer ind i de planer man som par har lavet.

Det bedste er ofte at få kroppens kerne temperatur bragt lidt ned og her hjælper frisk luft eller et køligt bad ofte, så meget at du kan fortsætte med dine planer.

Handler det om erotik, kan det for nogle være problematisk da de ikke føler sig hygiejniske eller helt rene. Hvis ikke badet virker efterfølgende, så brug det som en chance for at gøre det netop i badet. Glidecreme virker også her.

Andre ser det som en naturligdel del af samleje, at man sveder sammen. Gør det til noget positivt.

”Det vigtigste er at I finder en fælles rytme og at du som mand bakker din kone eller kæreste op. Det er nemlig endnu engang ikke dig der står med problemet. Det skal dog siges at mænd også kan gå i overgangsalderen, kaldet Andropause, men det kommer vi ikke ind på i denne artikel.”

Slimhindeforandringer  - Tørhed i skeden eller smerter ved samleje (25-50%)

Denne komplikation eller bivirkning er den de fleste kvinder frygter. Dels fordi det kan give smerter ved samleje, hvis ikke I er opmærksomme, men også fordi mange mentalt forbinder det at blive ”våd” med at være opstemt.

Det er ikke korrekt for en pige/kvinde i overgangsalderen. Det er ganske enkelt en fysisk ændring i din krop og har intet med din lyst at gøre.

Den absolut bedste måde at overkomme denne forhindring er at bruge den før omtalte glidecreme. Find en rigtig god en og gerne en du kan tåle at bruge meget (læs økologisk og i hvert fald uden parabener)

På den måde kan I som par opleve den samme eller endda bedre sex, end i har gjort før. Der er nemlig rigtig mange unge/yngre par, der aldrig har brugt glidecreme i deres liv og de aner ikke hvad de går glip af. Ikke nok med at der findes et hav af varianter, smage, dufte og pirrende olier, så giver det en helt ny dimension.

Svigtende, nedsat eller manglende sexlyst (25-50%)

Dette er nok det de fleste mænd frygter kommer til at ske. Desværre er det ikke noget kvinden kan styre, men til gengæld noget manden kan gøre noget ved. Husk aldrig at presse hende til noget. Ikke komme med stikpiller eller lign. Hun tænker nok over det i forvejen og har måske endda dårlig samvittighed.

Fortæl hende at du elsker hende og hun ser dejlig ud. Gør dig med andre ord til. Vis hende at du elsker hende og hendes krop, som den er.

Giv hinanden massage, nus fødderne, kæl for hinanden uden at det er sex. Så kommer lysten af sig selv.

Hvis ikke så findes der et hav af sexologer som kan hjælpe jer med at finde hinanden igen. Vær ikke for stolt til at søge hjælp. Det kan betyde alt for jer bagefter.

Behandling i overgangsalderen – Hvilke muligheder har jeg?

For nogle kvinder er overgangsalderen præget af gener, der på den ene eller anden måde giver en ringere livskvalitet. Det gode er at det kan afhjælpes ved simple hormon behandlinger. Det er op til hver enkelt kvinde om man vil det, men kontakt din læge for de kan hjælpe.

Normalt bruger man enten ren østrogen, eller både østrogen og gestagen, som er det hormon der svarer til det æggestokkene producerer. Du kan også bruge progesteron, der findes som gel, men er ikke specielt effektiv.

Nogle af fordelene ved hormon behandling er blandt andet

-          Fjerner hedestigninger og svedeture
-          Normaliserer slimhinderne i skede og urinveje
-          Hjælper på vandladningssymptomer
-          Forhindrer knoglenedbrydningen
-          Forebygger kræft i tyktarmen
-          Øger livskvaliteten

Du kan behandles så du enten bibeholder din menstruation eller ej. Det kommer an på de hormoner du får.

Tal med lægen og husk når de kommer til sex og samliv kan du med få hjælpemidler få et rigtig godt og varigt sexliv igen.

Efter overgangsalderen

Hvordan bliver livet når overgangsalderen er stoppet igen? Langt de fleste kvinder vil elske det. Dels fordi de slipper for menstruationen, men også fordi at hedeturene er stoppet og nu kan livet nydes igen.

Det der kan være tilbage af gener er tørre slimhinder, som tidligere nævnt. Det er nemt at undgå, nemlig ved at bruge glidecreme, men kan også behandles med lokale hormon tiltag. Det kan lægen hjælpe med.

Det vigtigste vil altid være jeres samliv og kærlighed og den kan sagtens overleve overgangsalderen. Vil I have lidt krydderi med sexlegetøj, så husk at rådet om glidecreme er mindst lige så vigtigt her.

Kilder:
http://www.netdoktor.dk/sunderaad/fakta/overgangsalder/symptomer_i_overgangsalder.htm
http://www.netdoktor.dk/sunderaad/fakta/overgangsalderen.htm
http://www.netdoktor.dk/sunderaad/fakta/overgangsalder/behandlinger_i_overgangsalder.htm
http://www.netdoktor.dk/sundhed/overgangsalder.htm

Artikel relaterede produkter

  • ExquiZ - Luksus Glidecreme - 100 ml. - TESTVINDER
  • ExquiZ - Vandbaseret Glidecreme - 250 ml.- TESTVINDER