Seksuelle præferencer & fetichses

  • Seksuelle præferencer & fetichses

Hvad er normalt at tænde på? Og kan man overhovedet tale om ’normale præferencer’?


Hvorfor er der så store forskelle på hvad vi tænder på? Hvorfor udvikler nogen f.eks. en seksuel præference, som kun deles af få? Og hvad er normalt når det kommer til seksuelle præferencer?

En god analogi til at forstå udviklingen af seksuelle præferencer er udviklingen af sprog. Alle har en medfødt evne til at lære at tale alle sprog. Alt efter hvilke ydre forhold vi opvokser under, vil vi med tiden udvikle forskellige og individuelle sprog.

Nogle sprog er mere udbredte end andre, f.eks. er der mange flere mennesker, der taler engelsk i forhold til dansk. Men det gør jo på ingen måde det danske sprog unormalt eller forkert J

Desværre overføres den sidste del af analogien kun sjældent ift. seksuelle præferencer. Mange er nemlig af den opfattelse, at de seksuelle præferencer som kun deles af få, er ”unormale” – den forståelse vil jeg meget gerne gøre op med!

I stedet for at tale om ”normale” og ”unormale” præferencer, giver det meget mere mening at tale om hyppigheden.

Men igen er det vigtigt at understrege, at blot fordi noget forekommer i stort antal, er det på ingen måde mere normalt end det der ikke er så hyppigt - og det gælder altså uanset om vi taler om sprog, seksuelle præferencer, seksualitet eller noget helt fjerde.

Det eneste tidspunkt, hvor det giver mening, at tale om ’uhensigtsmæssige seksuelle præferencer’, er i de tilfælde hvor disse præferencer hæmmer individets hverdag og velvære samt i de tilfælde hvor præferencen er decideret ulovlig.

Hvorfor tænder vi så på forskellige ting?

Fordi vi udvikler os forskelligt. Vores seksualitet og seksuelle præferencer udvikler sig i sammenspillet mellem arv og miljø. Nogle faktorer er medfødte og andre støder vi på i den omverden og de relationer som vi udvikler os i.

Vi er alle født med en seksualitet, en kapacitet og evne til at søge efter seksuel nydelse. Hvad vi udvikler af seksuelle præferencer afhænger meget af hvordan vi bliver mødt af omverden ift. vores seksualitet.

Hvis vi bliver mødt med åbenhed og accept, vil vi være meget mere tilbøjelige til at udforske vores seksualitet, lade den udvikle sig i den retning som vores lyst giver adgang til og til at have det godt med vores egen seksualitet.

Lad os igen lave en kobling til sprog. Vi har alle en medfødt evne til at  udvikle et sprog. Alt efter hvilken kultur vi vokser op i, vil vi lære et mere specifikt sprog, f.eks. engelsk eller dansk. Men ikke nok med det, hvis vi kigger på vores nære relationer og miljøer, så påvirker de også vores udvikling i høj grad.

Vi udvikler f.eks. ikke kun et specifikt sprog, men også en dialekt og en helt unik måde at bruge vores sprog og ord på. Det er det samme med seksualitet – alt efter vores omgivelsers indvirkning, vil vi også udvikle en helt unik seksualitet.

Seksuelle præferencer & fetichses

Herunder vil jeg kort præsentere seks forskellige seksuelle præferencer. Oversigten er kort og vejledende. Formålet er at aftabuisere forskellige seksuelle præferencer og give større forståelse af hvad de indebærer :-)

Nogle af de følgende præferencer kan defineres som fetichises,  hvorfor vi lige lægger ud med at gennemgå hvad en fetich i grunden er.

Fetichisme

Hvornår bliver en seksuel præference til en fetich? Og hvad er en fetich overhovedet? Lad os starte med en mulig definition af seksuel fetichisme:

”Når en livløs genstand eller en ikke-kønslig kropsdel får erotisk eller seksuel betydning”

Seksuel fetichisme rummer altså muligheden for at rigtig mange seksuelle præferencer kan defineres som fetichses. Dog kan en seksuel præference aldrig defineres som en fetich hvis den seksuelle betydning skyldes kønslige kropsdele: Kønsorganer, bryster eller røv.

Det gode ved definitionen er desuden, at den ikke inkluderer noget begreb om normalitet – det handler udelukkende om individets subjektive oplevelse af sine egne seksuelle præferencer!

Andre definitioner inddrager også ’graden af seksuel ophidselse’ og beskriver at der skal være ekstrem seksuel ophidselse, før der er tale om en fetich. Igen handler det altså om, ens egen subjektive vurdering af hvorvidt, der er tale om en fetich.

At definitionerne er så åbne og favnende betyder til gengæld også, at du, jeg og alle andre med ret stor sandsynlighed har en eller anden fetich – samt at fetichisme er mere udbredt end de fleste af os lige går og tænker over. Der er altså intet forkert i at have en fetich eller hvilken som helst anden seksuel præference for den sags skyld :-)

En fetich kan indebære alt fra blonder, lak og læder til rollespil, kostumer og fødder. Og meget, meget mere…

Frotteurisme

Seksuel ophidselse ved at gnide sig op ad andre kroppe.

Flere beskriver at have opdaget denne præference i deres yngre år, mere bestemt på baggrund af at de ved simpel berøring har haft let ved at opnå orgasme eller seksuel tænding.

Infatilisme

Infatilisme handler om seksuel ophidselse ved at lege baby. Flere kender nok betegnelsen voksenbaby.

Præferencerne kan bl.a. koble sig til brugen af bleer, brugen af sut og rollespil forbundet med at være baby.

Masochisme

Masochisme beskrives også som seksuel underkastelse, enten i form af at underkaste sig fysisk eller psykisk. Masochisme handler bl.a. om at tænde på ydmygelse, pisk eller verbale kommandoer.

Det handler ikke bare om fysisk smerte eller om ren dominans, for mange handler det også om den nærhed og intimitet der opstår igennem den ”magtrelation” der ligger til grund for den seksuelle underkastelse.

Seksuel sadisme

Seksuel sadisme kan ses som modsætning til masochisme. Her handler det om at opnå seksuel ophidselse og eventuel orgasme, ved at påføre andre: Straf, ydmygelse og smerte.

SM er f.eks. den betegnelse der beskriver forholdet mellem en seksuel sadist og en masochist. For at begge parter skal kunne opnå nydelse af en sådan seksuel relation, kræver det netop at den ene part tænder på underkastelse og at den anden part modsat tænder på at have kontrol over den, der underkaster sig.

Voyeurisme

Voyeurisme handler om at tænde på at kigge på andre mennesker der klæder sig af/har sex/leger med sig selv imens man selv onanerer.

Flere inden for voyeur miljøet beskriver, at der også kan være en seksuel spænding forbundet med hvorvidt man bliver opdaget, imens man står og kigger og leger med sig selv.

Vil du gerne vide mere?

Kunne du godt tænke dig at læse mere om seksuelle præferencer, normalitet og seksualitet – så skal du være meget velkommen til at slå et smut forbi www.Letstalkaboutit.dk  

Rigtig god dag og tak fordi du læste med!

// Maja – LetsTalkAboutIt

Kilder:
https://sundhedsstyrelsen.dk/da/sundhed-og-livsstil/seksualitet#
https://www.sundhed.dk/borger/sygdomme-a-aa/kvindesygdomme/sygdomme/seksuelle-tema/seksuelle-variationer/

Sexologi i praksis. 2010. Almås, E.; Benestad, E. E. P. 2. Udgave. Universitetsforlaget